Titlurile sunt înfricoșătoare. În California, prima persoană a decedat din ultima serie de produse afectate. De data aceasta, vinovatul este bacteria E. coli pe salata Romaine.

Am mai văzut asta înainte. Consumatorii din Statele Unite și din alte țări se confruntă periodic cu agresiuni alimentare. În 2006, trei persoane au decedat și 199 s-au  imbolnavit de E. coli pe spanac proaspăt ambalat. În 2011, mai mult de o duzină de oameni au murit din cauza consumului de cantalop colorat cultivat pe o fermă din Colorado. Apoi a izbucnit epidemia de norovirus din 2017 care a trimis lanțul de fast-food catre faliment.

Potrivit CDC se inregistreaza aproximativ 10 milioane de cazuri de boală provocate de alimente raportate în Statele Unite în fiecare an. Dintre acestea, 51 la suta sunt din plante contaminate si 23 la suta din plante verzi cu frunze.  Carnea de vită, vânatul, carnea de porc și păsările de curte au fost responsabile pentru 22% din boli, iar laptele pentru 17%.

Bacteria: Binele, Raul si Uratenia

Bacteriile sunt la fel de mult parte a vieții pe planeta noastră, ca și oxigenul. Există bacterii bune, cum ar fi bacteriile care digeră alimentele în intestinul nostru, și există bacterii rele de tipul menționat mai sus. Scopul nu trebuie să fie acela de a elimina bacteriile – doar sa încurajam lucrurile bune și sa păstram chestiile rele sub control.

În lumina recentei amenințări la adresa E. coli, s-ar putea să fiți tentați să spălați foarte bine legumele verzi pe care le achizitionati – și asta vă poate ajuta. Un studiu recent suedez a constatat că, în timp ce spălarea verdeturilor proaspete nu poate elimina toate bacteriile, le poate reduce în mod semnificativ. Soluția finală, spun ei, este ca producătorii și distribuitorii de “produse verzi” să folosească metode industriale indisponibile pentru bucătăriile de acasă.

Companiile de alimentație au încercat să iradiereze produsele, să le bombardeze cu ajutorul undelor ultrasonice și să le spele în clor și alte substanțe chimice. Aceste metode pot reduce numărul bacteriilor, dar ele nu sunt foarte eficiente. Nici consumatorii nu au îmbrățișat astfel de metode. Și, în multe cazuri, chiar dacă produsul iese de la procesoare scârțâit, ele acumulează bacterii până când ajung la raftul de produse alimentare.

5 Pasi Catre Verdeturi mai Sigure

1. Porniți apa de la robinet până la accelerație completă. Deși nu este adevărat pentru E. coli, multe bacterii sunt doar atașate la suprafața frunzei. Prin utilizarea spălării cu presiune ridicată, puteți să eliminați un număr semnificativ de bacterii.

2. De mai multe ori spalati verdeata, curatatorul pe care il folositi. În timp ce aceasta nu este o tehnică minunată în ceea ce privește consumul apei, verdeata va fi mai curata, cu cat o veti spala mai des. De exemplu, cercetătorii au spălat verdeata de cinci ori la rând. Din nou, această tehnică nu va funcționa pentru E. coli.

3. Spală-ți salata chiar inainte de a o consuma. Spălarea salatei sub presiune ridicată dăunează structurii frunzelor, făcând posibil ca bacteriile să ajungă sub suprafață. Este foarte greu să eliminați bacteriile din interiorul unei frunze de salată. Dacă vă place să vă spălați toata salata dintr-o dată, apoi să le aruncați în frigider pentru a le folosi ulterior, poate doriți să va reconsiderati strategia.

4. Nu cumpărați salata pre-tăiata. Toate aceste margini de cuțit sunt locuri în care bacteriile se pot adânci în interiorul frunzei. Indiferent de cantitatea de presiune a apei pe care o folosiți, nu o să distrugeți bacteriile de acolo. Și având toate aceste margini expuse, de asemenea, expune salata la noi forme de bacterii.

5. Nu înmuiați salata în apa de la robinet. Este o practică larg răspândită, mai ales cu spanacul, de a umple o chiuvetă cu apă și de a spăla verdeata pentru a îndepărta murdăria din frunze. Nu înmuiați salata în speranța de a scăpa de bacterii. Nu funcționează. Înainte ca salata să ajungă în chiuvetă, mai sunt câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a limita bacteriile: cumpărați cele mai proaspete produse disponibile, păstrați-le separat de carne și păstrați-le la frigider.

Ai nevoie de motivatie? Hai sa lucram impreuna!

 

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si stai la curent cu ultimele noutati si articole despre fitness si nutritie!

Te-ai abonat cu success!