Aceasta reprezinta intr-adevar doua intrebari cuprinse in una singura: va modifica creatina eficacitatea unei diete ketogenice in orice mod si dieta ketogenica va modifica eficacitatea creatinei? Raspunsurile sunt foarte diferite, asa ca le vom aborda unul cate unul.

Creatina va afecta dieta mea keto?

Nu vad nici un motiv pentru care creatina – indiferent daca este consumata ca monohidrat de creatina, fosfat, dimalat, piruvat, nitrat sau HCL – ar reprezenta o problema pentru o dieta ketogenica. Niciuna dintre aceste forme de creatina nu utilizeaza maltodextrina sau dextroza ca agent de uscare, deci nu ar trebui sa existe nici un carbohidrat “ascuns”. Cu toate acestea, tot recomanda ca consumatorii ketogenici sa achizitioneze o forma de creatina autonoma si sa o consume cu apa sau cu o bautura ceto-prietenoasa. Odata ce incepeti sa adaugati ingrediente suplimentare dincolo de creatina, nu mai poti miza atat de tare pe puterea creatinei.

Din punct de vedere metabolic, nu exista nici un motiv sa credeti ca luarea creatinei ar perturba beneficiile unei diete ceto, deoarece sistemele energetice afectate de creatina si cetone nu sunt in concurenta.

Cetonele, pe care corpul dvs. le produce atunci cand urmati o dieta ketogenica, inlocuiesc nevoile de energie pe termen scurt si mediu care sunt alimentate in mod normal de carbohidrati; un proces denumit clinic glicoliza rapida si lenta. Creatina, pe de alta parte, este in mare masura utila pentru acele explozii de mare putere, de inalta intensitate. Dupa aproximativ 6 secunde, glicoliza rapida incepe sa fie utilizata pentru a sustine nevoile energetice; sub aceasta forma de ceto-dieting, aceasta nevoie rapida de energie trebuie sa fie satisfacuta de cetone.

Astfel, nu vad in ce directie creatina va bloca beneficiile unei diete ce

Dieta Keto face creatina mai putin eficienta?

Acest raspuns necesita un pic mai mult studiu. La prima vedere, poate parea ca o dieta ketogenica ar coincide perfect cu creatina. La urma urmei, majoritatea dietelor ketogenice fac apel doar la un aport moderat de proteine animale – principala sursa de creatina in dieta – si sa inlocuiasca proteina cu grasimi, grasimi si mai multe grasimi. Acum e timpul cand e necesara mai multa creatina, nu?

Din pacate, nu este asa de simplu. Voi recunoaste inca de la inceput ca niciun studiu nu a evaluat in mod direct efectele creatinei atunci cand este utilizata in asociere cu o dieta pe baza de ketogen. Cu toate acestea, unele dovezi sugereaza ca beneficiile creatinei pot scadea de fapt, deoarece raportul dietei dumneavoastra  dintre grasimi, proteine si carbohidrati creste.

Iata cum s-ar putea intampla asta.

Creatina: O reimprospatare

Cand vorbim despre creatina si beneficiile sale, totul se reduce la rolul sau in crearea unui etalon al energiei celulare, care este adenozin trifosfat sau ATP. Muschii dvs. au suficienta ATP disponibila imediat pentru primele cateva secunde de exercitii de intensitate ridicata si arsuri neuromusculare. Prin urmare, cu cat creatina este mai mare in interiorul celulelor, cu atat creste cantitatea de fosfat de mare putere, creatina fosfat si ATP mai rapid poate fi regenerata.

Aceasta regenerare rapida este ceea ce va permite sa impingeti cateva repetari suplimentare, sa faceti mai mult sprint inainte de a fi epuizati si, in general, sa efectuati un volum total mai mare de munca intensa.

Cu toate acestea, in 1999, cercetatorii de la Laboratorul National Brookhaven din New York si Universitatea din Alabama Birmingham au raportat ca copiii cu epilepsie care au fost tinuti pe o dieta ketogenica au realizat cresteri semnificative ale concentratiilor de fosfat creatina in regiunile active ale creierului. Cercetarile lor au confirmat datele anterioare referitoare la rozatoare, care au aratat, de asemenea, ca dietele ketogenice au imbunatatit metabolismul energetic.

Mai recent, un studiu asupra rozatoarelor sugereaza ca cresterea energiei celulare si a nivelului creatinei in celulele creierului este mai pronuntata ca raspuns la o dieta ketogenica care urmeaza un raport de 9: 1 de grasimi la proteine si carbohidrati, spre deosebire de un raport de 5: 2.

Cu alte cuvinte, cu cat mai amre procentul mai mare de grasimi din dieta ta, se pare, cu atat mai mare este cresterea stocurilor de creatina intracelulare.

Dietele Keto iti cresc nivelul de creatina?

Presupunand ce a fost observat in tesutul cerebral se aplica in mod similar muschilor scheletici, atunci este posibil sa obtineti deja un boost de creatina daca urmati o dieta ceto. Cu cat dieta dvs. este mai mare in grasime fata de proteine si carbohidrati, cu atat este mai mare efectul. Poate.

Din nou, amintiti-va ca nu a existat un studiu care sa vizeze in mod special suplimentarea cu creatina si dieta ketogenica. Este posibil ca ceea ce s-a intamplat in cazul acestor sobolani sa nu fie cazul pentru dvs., pentru mine sau pentru orice alta persoana. Dar da, este posibil ca si ceto-ul sa te transforme intr-una din acele lucruri care nu raspund la creatina.

Pana cand nu exista cercetari directe pe aceasta tema, cel mai bun sfat este sa experimentati si sa determinati ce functioneaza cel mai bine pentru dvs. Daca in prezent luati creatina si mergeti ceto, reduceti doza sau intrerupeti tratamentul si vedeti daca puteti observa o diferenta. Daca nu ati luat niciodata creatina, incercati o faza de incarcare si vedeti daca creste volumul de antrenament sau cand se schimba compozitia corpului. Nu exista risc real sau dezavantaj aici, cu exceptia faptului ca creatina ar putea sa nu functioneze.

Ai nevoie de motivatie? Hai sa lucram impreuna!

 

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si stai la curent cu ultimele noutati si articole despre fitness si nutritie!

Te-ai abonat cu success!